Författande handlar lika mycket om att tänka som att skriva

november 19, 2016 kl. 12:33 e m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

gbg-17-nov-2016-b

Bortsett från ett romanprojekt där jag skriver för hand på engelska och fick ihop några sidor en natt i oktober och några sidor nu i morse, skriver jag inte alls. Inte på uppföljaren till Göteborg noir, och inte heller på pseudonymromanen som jag har ihop med en hemlig kvinna.

Jag behöver miljöombyte. Har bott i mitt penthouse i sexton år. Njutit av vin, kvinnor och sång. Skrivit himmelska dikter, mörka stycken och åtminstone en riktigt bra roman, om jag får säga det själv. Men leva på mitt författande kan jag ännu inte göra. Vad som saknas är det stora genombrottet.

Många författare genom historien har fått sitt genombrott efter att de flyttat.

Jag har haft vilda idéer om något inspirerande på landsbygden; en gammal skolbyggnad, en kyrka, en nedlagd järnvägsstation, en romantisk herrgård.

Kanske i framtiden. Än så länge är jag notorisk stadsmänniska. Behöver stadens puls. Tillgång till dess utbud för alla sinnen.

Så jag har dragit upp gränsen för hur långt bort jag kan tänka mig.

Västerut: Majorna, Kungsladugård, Sandarna.

Söderut: Guldheden, Mölndalsvägen.

Österut: Lunden, Olskroken, Strömmensberg, Gamlestan, Kviberg.

Norrut: Hisingen! (Kvillestan, Kvillebäcken, Lindholmen)

Vad man än byter gör det något med en. Byta jobb, byta bostad, byta partner. Man dyker ner i ett nytt hav. Får nya intryck. Vidgar sina vyer. Stimulerar tanken.

Just nu förmår jag inte tänka särskilt mycket på mina manuskript. Är sysselsatt med förberedelser inför det omvälvande.

Men bortsett från allt som har att göra med det: hur fungerar det i normala fall? Av allt det jag skrivit: hur många timmar gick det åt att fysiskt nedteckna och redigera meningar, och under hur många timmar bollades manusidéer fram och tillbaka genom mitt huvud medan jag promenerade nånstans, medan jag satt, medan jag låg, medan jag läste en bok, en tidning, såg en film, medan jag sov?

Jag hade en dröm i natt. Befann mig i en villa nära en palmbevuxen sandstrand. Såg människor fröjdas i vattnet. Hela landskapet badade i ett starkt solljus. Så kom en våg. Härlig för surfare. Jag tog ett fotografi. En ny våg. Surfare föll. Så försvann folk och det kom en ny slags våg, en sjudande vattenhöjning som sträckte sig långt in över sanden. Vattnet drog sig tillbaka. Så tog jag ett nytt fotografi. Palmer. Ljusblå himmel. Sand. Och en gigantisk vägg av vatten. Furiös. Detta är inte bra, tänkte jag. Greppade ett räcke inne i villan för att hålla den annalkande vågkraften stången. Inget vatten forsade in. Villan intakt. Jag förundrad. Ny scen. Jag befann mig i ett höghus. Tittade ned mot marken där jag parkerat en mörkblå Volvo. Det började regna. Såg hur parkeringsbiljetten som jag av oförklarlig anledning satt fast under vindrutetorkaren i stället för på insidan av vindrutan sköljdes bort av regnet. Jag rusade ut. Biljetten seglade mot en gallerförsedd brunn. Jag fick tag i biljetten precis när den var på väg att sväljas av brunnen. En pistolförsedd rånare i grå rock dök upp. Ville ha bilen. Jag avväpnade honom och gav honom en tillrättavisning. THE END. Vad betydde den här drömmen? Kanske inget. Kanske mycket. I vart fall var det en slags film som utspelade sig inom mig. Och eftersom jag minns den kommer den att påverka mitt skrivande vare sig jag vill eller inte. Det gör ju i och för sig även sånt som man inte aktivt minns, men som finns lagrat i ens undermedvetna. Uppenbarligen har jag i vart fall nyss skrivit ned drömmen, varför den till och med i originalskick blev en del av mitt författarskap. Slut på meddelandet.

gbg-17-nov-2016-a

 

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. En pseudonymroman ihop med en hemlig kvinna låter spännande.
    Man kanske ska försöka få sina romaner utgivna och hoppas på att genombrottet kommer när man är död.

  2. Den eviga frågan: ska man (djärvas) drömma om något annat än det som är, eller är tillvaron i all dess komplicerade enkelhet sig själv nog? Anar att svaret är att det ligger i människans natur att alltid sträcka sig efter det som nääästan ligger utom räckhåll. Men bara nästan. ”Det enda” som behövs är att man fortsätter leta efter vägar och verktyg för att komma åt det man vill ha. Så, keep on truckin’!

  3. En utgiven roman är alltid ett bättre alternativ än en outgiven, även om man nödgas ge ut den själv med allt vad det innebär i utgifter och möda,

    Eller som JFK sa: ”We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: