Trilogins delar

augusti 19, 2015 kl. 11:47 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer

Det är märkligt hur man kan njuta efter att i en så genialitetsmärkt konstutövning som författande ha tillämpat kunskaper från branschen. Eller så är det inte särskilt märkligt. Det genialiska ligger kanske i att lyssna på goda råd som mejslats fram genom århundradena i stället för att färdas genom terrängen utan karta och kompass.

20 master plots – and how to build them (av Ronald B Tobias): en bok jag bläddrat i under många år, och som, liksom mina andra amerikanska handböcker, mer och mer tar kommandot över mina tankegångar i takt med att jag dels förstår vad som sägs, dels känner att jag vill tillämpa det. Vissa kapitel i de där böckerna tog det flera av år innan jag fattade vad de handlade om, men det är väl så när man är novis: mycket känns svårgenomträngligt, oöverstigligt och därför oviktigt: man tänker att det där är bara överkurs, nonsens, dravel rent ut sagt: inget jag som svensk skönlitterär författare behöver syssla med. (Övrig rekommenderad litteratur: Writing the breakout novel (av Donald Maass), How to write a damn good novel (av James N Frey), How not to write a novel (av Howard Mittelmark & Sandra Newman) och The complete handbook of novel writing (blandade författares tips, Tom Clancy, Joyce Carol Oates m fl, sammanställda av Writer’s Digest). Mycket handlar naturligtvis också om att läsa skönlitteratur. För njutning tillika begrundande.)

Nåväl, jag hade alltså sedan tidigare en idé om vad varje del av trilogin skulle handla om. Kärnan av storyn finns fortfarande kvar, men nu är allt mer renodlat enligt följande modell av vad som ska vara den genomsyrande kraften i respektive del.

Del 1. Rivalry

Del 2. Rescue + Escape

Del 3. Underdog rivalry + Pursuit.

Detta säger kanske inte så värst mycket om vad min roman ska handla om, och eftersom trilogin är tänkt att bli mitt magnum opus, kommer jag att vara sparsam med detaljer. Lite har jag dock avslöjat tidigare. Lite till kan jag säga här: Handlingen kommer att utspela sig i en nära framtid. I Berlin, London och Rom. Kanske lite Paris. Men mestadels Berlin. Allt börjar med en naturkatastrof av bibliska mått. Något som skulle kunna hända.

I det postapokalyptiska landskapets ruiner måste människorna börja om på nytt.

 

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Med risk för att framstå som en jobbig mördarsnigel som tuggar på dina kommentarsfält: Boktips = tack! Trilogiitlarna = läslustväckande! Ska man förstå det som att du tänker skriva på anglosaxiska?

  2. Menar du alltså att böckerna ska heta så? Rescue + Escape och så vidare? Ja, varför inte? Liknande konsumentupplysning har ju funkat förr. Brott & Straff. Krig & Fred. Fast det blir nog titlar och innehåll på svenska. Men jag tänker ändå vända mig till en internationell läsarkår. Inga referenser som man måste vara svensk för att ha en rimlig chans att känna till. Kanske till och med för första gången lägga mig på gränsen till Young Adults. Skapa en succé av Hunger-Games-dimensioner. Känns som att jag är redo att aktivera dolda/glömda/släckta delar av det neurala nätverkets obegränsade kapacitet. (Bevara den här känslan. Bevara den. Använd den.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: