Nytt manus

juli 1, 2015 kl. 11:33 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

Göteborg 1 juli 2015 a

Manuset till romanen Nedstigningen har fått sin bästa refusering hittills. Förlaget diskuterade utgivning, men det landade i att de dessvärre valde att tacka nej. Detta har gett mig nya krafter. Jag är med i matchen. Jag har anat det tidigare. Nu vet jag det. Gött!

Inspiration till att kämpa vidare med att få manuset publicerat finns alltså. Likaså inspiration till att påbörja ett helt nytt manus. Och den här gången ska jag arbeta metodiskt från dag 1.

Första uppgiften: Bestämma sig för i vilken ordning allt ska ske, och då menar jag inte romanens handling, utan tillvägagångssättet med att till exempel bestämma sig för genre, bestämma sig för om romanen ska utspela sig i nutid, dåtid eller framtid, bestämma sig för var i den verkliga (eller den eventuellt fiktiva) världen den ska utspela sig, skriva en synopsis på några sidor, skriva en baksidesliknande text på max hundra ord för att se efter om jag verkligen har en fängslande story, skriva en text på max trettio ord för att snabbt kunna svara på frågan om vad romanen i stora drag handlar om (också det ett test för att se om storyn har en tydlig inriktning), skriva biografier om huvudkaraktärerna med individuell utvecklingsinriktning för att kunna förstå hur de ska tackla olika situationer, välja berättarperspektiv, skriva ett långt synopsis som har med dramaturgin för varenda scen, skriva dialoger till varje scen, skriva miljöskildringar och eventuellt behövliga personbeskrivningar för varje scen, läsa igenom hela manuset tyst och göra justeringar, läsa igenom hela manuset högt och göra justeringar.

Det känns som att jag redan har löst den första uppgiften …

Göteborg 1 juli 2015 b

Annonser

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Tittar in på din blogg ibland och måste få säga: Vilket trevligt grattisläge. Så: Grattis! Det är även roligt att få veta hur andra går till väga i sitt skrivande.

  2. Tack, tack!
    (ska för det nya manuset försöka vara mer strukturerad än förra gången med att dokumentera dess utveckling. Kul att bjuda på behind the scenes. Älskar själv att ta del av berättelser om hur författare, popband eller vad som helst går från en tillvaro i skymundan och kämpar sig bättre och bättre tills genombrottet kommer. Av en slump läste jag just idag om Ace of Base som med femhundra kronor i gage fick lov att framföra fyra låtar på Landala Krog. När de sedan började spela på en femte låt drog arrangören ur sladden till deras instrument och lät en diskjockey ta hand om resten av kvällens underhållning. Ett halvår senare toppade Ace of Base världens listor …)

    • Food for thought.

  3. Ja, det var ju ändå en framgång. Gläd dig åt den. Snart lossnar det!

  4. Yes! Jag skulle inte längre bli chockad om jag snart får ett erbjudande. Och inte heller förvånad om erbjudandena uteblir. Känns som 50/50. Alternativt 40/60 eller 60/40.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: