Utdrag ur lektörsutlåtande avseende min roman

mars 7, 2015 kl. 8:58 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer

Det är inte helt enkelt att genrebestämma denna roman – litterär hard core är nog det närmaste eller en cross over mellan deckare, socialreportage och pornografi.

* * *

Det finns ett driv och en frenetisk framåtrörelse i texten som gör det svårt att lägga ifrån sig manuset. Inledningen är stark och redan på första sidorna är tempot högt. Replikerna är välfunna och skickligt återgivna.

* * *

Språket flyter på utan knappt några grammatiska eller stilistiska hack, något som är mycket ovanligt bland dagens skribenter. Det märks tydligt att författaren har mycket goda språkkunskaper och en osviklig känsla för ordens valörer och meningsbyggnadens möjlighet till variation.

* * *

Det finns många olika litterära och cineastiska influenser i manuskriptet; Clemens Meyer, Anthony Burgess, Clint Eastwood och Fifty Shades of Grey. Det är inga dåliga referenser, men det kan ses som om författaren inte riktigt kunnat bestämma sig för vilken förebild han vill ska vara den tydligast framträdande.

* * *

Manuskriptets stora förtjänst är de fina miljöskildringarna där författaren visar sin förtrogenhet med Göteborg. Närvaron är högst påtaglig och visar författarens hatkärlek till staden. Läsaren får sig serverat utomordentligt skarpa bilder av en stad med såväl grönska som svärta.

* * *

Yngre och äldre kvinnor som har sex med varandra, köttiga mord, bestialisk misshandel, beskrivs i ett frenetiskt tempo som för varje händelse skruvas upp ytterligare några varv. Som läsare undrar man var författaren hämtat allt detta från och om författaren verkligen vill få läsaren att svälja allt som om det vore en realistisk skildring av sådant som författaren har egen erfarenhet av. Hur skrämmande den tanken än är så är det helt uppenbart att författarens skicklighet i att återge våldshandlingar framstår som att de måste vara egenupplevda.

* * *

En intelligent berättad historia som visar på författarens skicklighet och ingående kunskaper om många olika ämnen. Svagheten ligger i att författaren har för många bollar i luften för att få läsaren att tro att det verkligen går att jonglera med alla.

* * *

Med en grundlig redigering av en redaktör som kan hjälpa författaren hitta sitt huvudspår och hålla fast vid det, kan boken bli en gastkramande skildring av en människas gradvisa nedstigning i helvetet.

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Det var väl fina ord, även om lektören tycks misstänka att du är psykopat 😉

  2. Ja, och möjligtvis är det rätt. Jag kanske är psykopat. Eller så har jag bara sett för många Tarantinofilmer … Nåväl, just nu håller jag på med att kallblodigt stycka manuset för att göra det mer attraktivt för medelålders kvinnor. Nej, det gör jag väl egentligen inte. Bara lite mer rumsrent. Så att det duger för högläsning i fina salonger ledande till blott rodnad på damernas kinder.

  3. Ett nej är bara en omskrivning försett kommande ja, Run! Forrest, Run!/Tilly

  4. Ja, jag lägger in en långspurt på bortre rakan och tar in på täten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: