När Månen var ett UFO

september 14, 2014 kl. 12:35 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Göteborg 13 september 2014

Månuppgång över Götet.

Det faktum att Månen endast vobblar lite grann med ena sidan nästan låst mot Jordens dragningskraft och inte roterar runt sin axel inför våra ögon, torde ha senarelagt människans insikter om rymden i allmänhet och Månen i synnerhet med tiotusentals år.

För fornstora ögon var Månen en ljusspridande skiva som kom om natten i regelbundet förändrad form.

Ett UFO (eller OFO om man nu skulle vilja använda sig av en korrekt förkortning av orden oidentifierat flygande objekt, men jag tror inte att en majoritet av folket vill det. Inte jag heller för den delen. UFO ligger liksom så skönt på tungan) måste det ha tett sig som.

Det skulle vara intressant att veta när någon för första gången kastade ur sig en teori om att det där märkliga fenomenet på natthimlen var en slags liknande kropp som jorden människorna själva gick på. Kanske blev den som sa det kallad nedsättande namn eller blev bestraffad på något sätt. Det kan ju röra upp känslor det där när någon krossar en illusion och förstör det magiska: det härligt mystiska: den romantiska bilden av gåtfulla väsen i naturen.

På något sätt sluts nu cirkeln. Världen blir mer mystisk igen. Ju mer data man tar del av, desto mer växer bilden av Universum som en igenvuxen trädgård i vilken människan famlar sig fram mellan blad och grenar i högt gräs. Kan det stämma som det sägs att Månen har en glödande kärna, att det kan finnas organiskt material på Merkurius, att det finns gigantiska hav under ytan på vissa av Jupiters och Saturnus månar? Och är det mest troligt att vårt Universum är en expanderande såpbubbla i ett Multiversum eller blott ett hologram vid kanten av ett svart hål? Eller finns det ett annat svar: en annan modell?

Robotarna vi skickar ut med hjälp av raketer på uppdrag i solsystemet kommer att ge oss svar på vissa frågor. Andra frågor besvaras enklast med de kommande stora teleskopen.

The James Webb Space Telescope 2018

The Giant Magellan Telescope 2020

The Thirty Meter Telescope 2022

The European Extremely Large Telescope 2024

Man måste alltså hänga med till tjugotalet för att få reda på hur saker och ting förhåller sig (alternativt bli än mer förbryllad av alla häpnadsväckande data som kommer att presenteras om Universums mening och mål samt struktur, och till och med skarpa färgfoton av jordliknande planeter i andra delar av galaxen).

Om någon från tjugotalet läser detta och har möjlighet att resa tillbaka i tiden i Cyberspace och skriva en kommentar, vänligen gör så. Förklara helst med termer som användes på 2010-talet så att svaren på frågorna blir någorlunda begripliga. Tack på förhand för din medverkan och för att du tog dig tid att svara (jag antar att livet på tjugotalet är ganska hektiskt och att man kanske inte hinner med en massa tidsresor till höger och vänster, särskilt inte bakåt i tiden eftersom det kanske är mer lockande att resa framåt, men återigen: jag skulle verkligen uppskatta att få lite info om både det ena och det andra.)

 

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: