Syntmusikens genombrott

augusti 24, 2014 kl. 10:40 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer

Göteborg 24 augusti 2014

Himmel över Göteborg.

Syntmusiken populariserades på 1970-talet, främst tack vare Hot Butter’s cover 1972 på Gershon Kingsley’s orignallåt Popcorn från 1969, men även tack vare den samlade produktionen från Kraftwerk och Jean Michel Jarre samt hiten Magic Fly 1977 med Space.

Det var dock inte förrän på det tidiga 80-talet som syntmusiken fick sitt definitiva genombrott. Ett flertal band bidrog till det hela. En del var rena syntband, helt synt- och trummaskinbaserade, medan andra tillhörde genren New Wave/New Romantics och använde syntar som ett betydande komplement till vanliga instrument.

För att beskriva genombrottet i kronologisk ordning har jag valt ut några låtar som nådde en mycket bred publik. Datumen som anges avser när singlarna släpptes i England. Man skulle även kunna anse att intressanta datum är när LP-skivorna släpptes. Å andra sidan, oavsett om en singel släpptes före LP:n eller efter LP:n, var det på den tiden så att en låt blev känd av massorna först när singeln började spelas flitigt på radiostationer och skivbutikerna ställde upp vinylen lättåtkomlig på disken.

10 november 1980 Fade to Grey (Visage)

15 januari 1981 Vienna (Ultravox)

2 februari 1981 Planet Earth (Duran Duran)

13 juni 1981 New Life (Depeche Mode)

7 juli 1981 Tainted Love (Soft Cell) En cover av originalet från 1964 med Gloria Jones.

13 juli 1981 Girls on Film (Duran Duran)

7 september 1981 Just can’t get enough (Depeche Mode)

27 november 1981 Don’t you want me (Human League)

Någon gång på hösten 1981 Love Song (Simple Minds)

 

Och vad bidrog svenska band med?

1981 spelades Blinkar Blå med Adolphson & Falk i radioprogrammet Eldorado. Om att höra Fade to Grey var som att träda in i en ny värld, var svensk text till syntmusik en ännu större upplevelse.

Så följde 1982. Twice A Man gav ut Decay, Ratata Ögon av is, och Lustans Lakejer gjorde om Diamanter från 1980 till en suggestiv, syntinfluerad karamell. Sveriges ungdom delades upp i syntare och hårdrockare. Nu lever de i fred.

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Roligt att få en liten musikalisk påminnelse om tiden som var, och dessutom upptäcka att det klingar väldigt mycket bättre i öronen nu än då. Nostalgikrafterna som verkar, antar jag.

  2. Mycket av sånt som åldras får väl ett skimmer över sig på något sätt. Nån gång i framtiden kommer många människor nog att tänka tillbaka på 2010-talet och minnas hur härlig den tiden var. Vad kommer jag själv längta tillbaka till? Litterär framgång eller motgång kommer att påverka allt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: