Det är kanske nära nu

mars 27, 2014 kl. 1:29 f m | Publicerat i Skrivande | 4 kommentarer

Audrey Hepburn - Breakfast at Tiffany´s

Väntar på svar från ett förlag.

Har under denna väntan även skickat romanmanuset till en lektör.

Längtan efter feedback har varit stark.

Lektören svarade överraskande snabbt.

Fyra sidor.

Här några citat ur lektörsutlåtandet:

Genomgående finns ett tonfall och ett tilltal som hörs, håller i sig och tränger fram genom hela manuset, från första raden till den sista. Du är mycket sparsmakad i ditt uttryckssätt, och ditt sätt att beskriva rör sig hela tiden på ytan av skeendet. Tankarna går osökt till Hemingway och hans så kallade isbergsteknik. Du låter tydliga och konkreta detaljer belysa förloppet. Och det lyckas du med. Du beskriver skeendet, det yttre, det fysiska, och genom detta kommer läsaren i kontakt med berättelsens aktörer. Det blir mycket dramatiskt, nästan som scenanvisningar till ett skådespel. Och din berättelse, dess innehåll och budskap, är ju oerhört dramatiskt. Det är en rå och våldsam historia.

 

Du har en skarp blick för detaljer, en stark förmåga till iscensättande av handlingar. Som läsare känner man sig mycket delaktig och närvarande på en verklig plats, och i ett verkligt sammanhang.

 

Du har en säkerhet i språket som är mycket verkningsfull i de här våldsamma situationerna. I de mest förfärliga situationer besitter du också en förmåga till drastisk humor.

 

I inledningen på mitt utlåtande nämnde jag Hemingway. Det är din berättarstil som får mig att göra den associationen. Den lite kyliga tekniken, där varje mening är som en replik på scen som vibrerar av undertexter och det outtalade. Jag tycker egentligen inte att det här är en kriminalroman. Den har potential att bli något helt annat. En psykologisk thriller kanske.

 

Ditt språk och din stil har en hög potential att bli något annat än ren underhållning. För jag har en känsla av att du har något viktigt att förmedla. Något som kan skapa insikt hos en läsare.

 

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Grattis håkan! Vi är flera som länge har sett din potential och det har egentligen bara handlat om att su skulle hitta dig själv och rätt tajming. Hoppas 2014 kommer att bli samma genombrott som jag hade 2013. Jag kommer gärna på bubbel framöver. Boka 8 maj kl 15-17, för då har Center för Global HRM invigning, Handels/Tillyboy

  2. Tack, tack!
    Innan det här året är slut ska jag ha lyckats.
    Kulspetspenna. Blått bläck. På pappersark.

  3. Att bli jämförd med Hemingway… Sämre omdöme kan man få!

  4. Ja, det känns fortfarande lite overkligt. Samtidigt väldigt befriande att konstatera att åratal av kämpande har tagit mig från botten till toppen (kanske).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: