Göteborg Nordens största stad 2040

mars 22, 2014 kl. 9:29 e m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Göteborg 22 mars 2014

Norra Masthugget. Läge för skyskrapor.

Uthållighet är mitt signum.

Efter tjugo år är det dock dags att låta någon annan axla manteln.

1994 hade jag med en debattartikel i GP. Den handlade om att Göteborg borde satsa på att bli Nordens huvudstad.

Efter ett besök i New York 1997 insåg jag att skyskrapor var vad min stad behövde för att bli framgångsrik.

Våren 2001 vann jag en tävling som gick ut på att ge Gothia Towers ett folkmunsnamn. Mitt bidrag var Fönsterskraporna. Men det är nog inte många som använder det namnet till vardags. Själv säger jag Gothia eller Gothia Towers. Nåväl, inspirerad av vinsten skrev jag en lång artikel i GP:s dåtida centrumbilaga som handlade om hur byggandet av ett skyskrapelandskap skulle vara Göteborgs chans att bli en konkurrenskraftig stad i kampen om företagsetableringar och arbetstillfällen.

Inte mycket hände.

2009 hade jag med en debattartikel på GT:s ledarsida som handlade om att Göteborg borde satsa på att bli en världsmetropol.

Inte mycket hände.

När jag efter mitt andra besök i New York 2011 färdades med flygbussen genom min hemstad slogs jag av hur tillplattad den var. Nedtryckt i skorna av jantelag eller jag vet inte vad. Jag bestämde mig för att ihärdigt driva frågan om att tillåta byggandet av skyskrapor i Göteborg. Det fanns ännu vid den tiden många vältaliga skyskrapemotståndare i stan. Det sporrade mig. En del av mitt debatterande skedde på nätet, annat i stadens tidningar.

Nu är det 2014 och det har alltså gått tjugo år sedan jag började försöka hjälpa min stad upp ur träsket. Det debattinlägg jag tänkte skulle bli mitt sista kom aldrig med i någon tidning. Därför publicerar jag det här:

* * * * * 

Det är tänkt att Göteborg i stadskärnan och i dess närhet ska växa med 150 000 invånare de närmaste tjugo åren. Det är en blygsam kalkyl som sannolikt grundar sig på att det nybyggda huvudsakligen ska bestå av det gamla vanliga, det vill säga låghus på sex till nio våningar. Om vi i stället tillåter fritt antal våningar för varje byggnad kan vår stad lättare blomma ut till en framgångsrik världsmetropol. Jag menar alltså att det ska vara ok med hur höga skyskrapor som helst och att de får se ut hur som helst, så länge de har publika lokaler i gatunivån, det vill säga butiker, restauranger, kaféer och så vidare, så att de bidrar till en levande stadsmiljö.

Göteborg är i dag Nordens femte största stad, men kan med rätt insatser bli den största. Vi har gott om byggbara centrala ytor, men de kan också utökas genom att Göta Älv görs om till Göta Kanal. Från Gamlestan och ner till Majorna, strax före Tysklandsterminalen, skulle vara ett lämpligt område. Vår glesbyggda stad mår bra av att förtätas, så även om Hisingen är lika stort som två Manhattan, är det till att börja med mitt i smeten det bör uppföras skyskrapor i blandstadskvarter, det vill säga i älven och utmed älven, på båda sidor. Kanalen får dock vara åtminstone femton meter bred så att godsfartyg från Vänern lätt kan slinka igenom.

När vi tar den gamla älvytan i anspråk kan vi, förutom mittkanalen, med fördel låta ytterligare delar av vattnet vara kvar i form av en massa kanaler kors och tvärs så att Göteborg blir världens kanalrikaste stad. Folk kan välja att ta sig fram med hyrtrampbåtar precis som med hyrcyklarna på land. Utseendemässigt och upplevelsemässigt i högsta grad positivt för turistnäringen.

Finns det då massvis med människor som i en nära framtid skulle tänkas vilja flytta in till Göteborg? Ja, över hela världen flyttar landsbygdsbor till storstan för att söka lyckan. För närvarande bor ungefär femtio procent av Jordens befolkning i städer. Världsnaturfonden beräknar att siffran inom några årtionden kommer att stiga till sjuttio procent.

De städer som nu bygger mycket och tätt kommer att bli konkurrenskraftiga i den nya världsekonomin.

Göteborg och New York grundades båda på 1620-talet. Från 1880 till 1900 ökade New Yorks befolkning med en och en halv miljon. Nästföljande tjugoårsperiod med över två miljoner. Ska vi i Götet då nöja oss med en ökning på 150 000? New York har nu åtta miljoner invånare inom sin stadsgräns, men har ändå som mål att fram till 2040 knô in en miljon till.

Vad är då realistiskt för vår del? Jag anser att Göteborg ska sikta på att bli Nordens största stad 2040.

Håkan Tendell

* * * * *

GT 12 januari 2009 a

GT 12 januari 2009 b

GT 12 januari 2009

GP 9 maj 2012

GP 9 maj 2012

GT 29 augusti 2012

GT 29 augusti 2012

GP 19 juli 2013

GP 19 juli 2013

GP 2 augusti 2013

GP 2 augusti 2013

GP 2 september 2013

GP 2 september 2013

GT 11 december 2013

GT 11 december 2013

GP 11 februari 2014

GP 11 februari 2014

GP 2 mars 2014

GP 2 mars 2014

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: