En sol trettonhundra gånger så stor

mars 14, 2014 kl. 11:55 e m | Publicerat i Reflektioner | Lämna en kommentar

Göteborg 14 mars 2014 a

Att vi har levt så länge i denna galax utan att känna till förrän nu att här finns en stjärna ettusentrehundra gånger så stor som vår.

Vad förbluffande lite vi vet.

All teknik till trots och allt samarbete mellan länder till trots kan ett jumbojet försvinna och i flera dagar till synes bara lämna efter sig rykten och teorier.

Hur stort är inte vårt jordklot?

Det sägs att Europa, en av Jupiters månar, har mer vatten än vår planet. En kärna, ett hav under ett skal av is. Kärnan uppvärmd av friktion och utbrott i slitningarna från Jupiters dragningskraft. Därav det stora havet i stället för bara en enorm isboll. Dit ska människan åka för att söka efter liv. Kanske albinoguppys, albinohajar, albinomaneter, albinomuränor. Albinosjöjungfrur? Inget är troligt. Inget är otroligt. Vad kan vi veta om ett hav som är täckt av ett skal innan vi har åkt dit och borrat oss ned och filmat? Vad kan underjordiska varelser på Mars veta om livet på Jorden?

Vad mycket vi har kvar att upptäcka. Här. Där. Och ännu längre bort.

Hur tar vi oss till den gigantiska solen i vår egen galax? Hur nära kan vi färdas innan solglasögonen smälter? Varför vill vi se den? Varför vill vi upptäcka saker? Varför vill vi veta något? Varför vill vi utvecklas? Varför vill vi ha underhållning? Vad är underhållning? I motsats till vad? Om vi lär oss lättare ju mer det sker på ett underhållande sätt, är då inte allt lärande underhållning, för per definition borde försök till lärande i total avsaknad av underhållning ha svårt för att överhuvudtaget fastna hos mottagaren?

Och en avslutande tanke: Hur underhållande är jag på en skala? När förgyllde jag senast någons dag? När gav jag senast en kvinna välbehag? Till vad syftar allt mitt ordalag?

Göteborg 14 mars 2014 b

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: