Livets hjul

november 4, 2013 kl. 12:49 f m | Publicerat i Reflektioner | 1 kommentar

Pariserhjulet Liseberg 3 november 2013

Pariserhjulet, Liseberg, en söndag i november

Vad kan livet liknas vid? Ett hjul? En väg? En djungel?

Består livet mest av upprepningar i olika versioner eller förflyttar man sig från A till Ö eller irrar man mest omkring i det oöverskådliga?

Ett halvår efter att jag föddes, invigdes Pariserhjulet på Liseberg. Många varv har jag åkt i det, men när den sista alternativt senaste gången var, kan jag inte minnas.

I andra änden av Liseberg står ett större och modernare hjul. Jag åkte det en gång för ett par år sedan när det stod uppställt på en annan plats i stan, nere vid älven.

Människor åker i dessa hjul, varv efter varv, sedan kanske en annan gång, återigen, varv efter varv.

Vad är nytt under solen? Det gamla Pariserhjulet hade på den gamla tiden inte några speciellt höga skyddsräcken. Att i kvällningen färdas i hjulet med utsikt över den färgsprakande världen runt omkring var således en både vacker och skrämmande upplevelse.

I det nybyggda hjulet sitter man inkapslad bakom glas. Bara skönhet. Ingen spänning.

Sedan jag föddes har det avverkats tolv sommar-OS, 47 midsommaraftnar, ca 583 fullmånar och mer än 17 000 kvällar. Borde jag kanske vara mätt på liv?

Vad är det jag söker efter?

När går en människa i mål?

Aldrig, om livet är ett hjul. Man bara färdas i cirklar tills man stannar till.

Aldrig, om livet är en djungel. Man letar och letar tills man går ner sig i träsket.

Kanske, om livet är en väg. Man passerar en mängd delmål, och om man dessutom har ett riktigt tydligt och betydande mål framför sig har man anledning att kämpa på tills man når dit. Man kan kanske se det framför sig. I det karga ökenlandskap man vandrar har man en asfaltsväg att följa. Och långt där borta ser man något. Man ser inte riktigt vad, men något är det. Kanske är det målat ett brett vitt streck tvärs över asfalten. Och kanske hänger det en banderoll tre meter upp i luften med bokstäverna M, Å, L. Och vid kanten står någon med en krans att hängas om halsen. Och det är fullsatta läktare på var sida om målet. Och strax bakom målet står en prispall. Och bredvid den står ett bord dukat med en pokal, en guldmedalj, ett diplom, en blomsterbukett, en segercigarr och en flaska champagne.

Så när man har passerat den där mållinjen, hört jublet, ställt sig på prispallen, mottagit priser och applåder samt skådat de vajande flaggorna och lyssnat till hymnen, då vet man att man har nått fram.

Många når aldrig sitt stora mål. Besvikelsen blir tung att bära. Andra har kanske inte ens något stort mål. Deras öken innehåller ett virrvarr av slingriga asfalterade stigar, trappor utan räcken, hängbroar med halvtrasiga plankor, gångtunnlar med svag belysning, och en av de där tunnlarna leder upp till en boulevard kantad av djungelträd där blommor och rötter tvingar sig upp genom asfalten. Underlaget blir hela tiden grönare och våtare och snart hittar man inte tillbaka till de där asfaltsfläckarna som leder tillbaka till boulevarden, till gångtunneln, till rondellen så att man kan söka sig en ny väg ut ur labyrinten, utan för varje steg man tar, klafsar man bara längre och längre ut i träsket, och trädkronorna ovanför en bildar ett tak som nattetid bara fullmånens sken kan tränga igenom.

Kan man välja om livet ska vara ett hjul, en väg eller en djungel? Och om man kan det, vad är då att föredra?

Lyckholms 3 November 2013 c

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. American Society Of Plastic Surgeons

    Livets hjul | Världsrymden väntar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: