Världens åttonde underverk

september 2, 2013 kl. 8:56 e m | Publicerat i Skrivande | 2 kommentarer

Järntorget - Göteborg 2 september 2013

Det är en vacker fontän, det är det. Små fontäntorg och små parker fyller sin funktion på markytan här och var i staden, men det där nästan omättliga behovet av grönytor som en del har, hur skulle man kunna tillgodose det behovet mitt i en storstad utan att göra avkall på att en stad för att vara en stad också behöver innehålla en massa byggnader? Lösningen är lika enkel som den är genialisk: Anlägg parker och liknande på taken till nya byggnader. Och bygg parker på de gamla husen också, där det är möjligt. Ovanpå Nordstan skulle man till exempel kunna anlägga både kohagar och ytor för solbad och picknick. Ja, varför inte till och med anlägga en sjöliknande utomhusbassäng i parken ovanpå Nordstan? Endast stålets bärighet sätter gränsen för hur staden kan utvecklas i den tredimensionella verkligheten. Göteborgs stadskärna kan få rum med allt: fler bostäder, fler kontor, fler butiker, fler restauranger, fler hotell och mera grönt.

I dag presenterades mitt förslag i Göteborgs-Posten (se nedan). Jag håller tummarna för att det blir en ordentlig respons. För det mesta drabbas ju mina samhällsdebattinlägg av liknande öde som mina skönlitterära alster. De passerar förvisso inte obemärkt förbi, men några svallvågor ger de aldrig upphov till. De är som barkbåtar i älven. Några människor skymtar dem, och varje gång någon berörs på något slags berikande sätt, har mitt skrivande varit meningsfullt även om det aldrig gav mening åt de stora massorna. Och när jag skrivit något som inte gjort någon människa glad, ja, då är det i sin ordning att texten långsamt sugs ut i Kattegatts djup, landar på bottnen och löses upp i sina beståndsdelar; papper, bläck, fragment av meningslösheten.

Världens åttonde underverk

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag tror inte du behöver vara så orolig för att det ska bli grönare i här i stan. Där jag bor tuggar byggherrarna i sig de små oaserna en i taget, sakta och säkert. Och är inte problemet att det redan nu byggs väldigt flitigt, men då för dem som kan och vill ta stora banklån och köpa sitt boende? Det är vinstintressen som styr byggandet, så hur kommer det att bli lättare för studenter och unga familjer att få plats i stan bara för att det byggs skyskrapor. Eller kommer dessa per automatik att bli hyreslägenheter?

  2. Min tanke är att om det de närmaste åren byggs en massa skyskrapor kommer det in luft i systemet, dvs att många av de som har råd att bo i lyxiga skyskrapor också flyttar in i dem och lämnar efter sig lägenheter som tas över av andra som i sin tur lämnar efter sig en hel del lägenheter som sannolikt många studenter med flera kan ha råd med. Sedan tror jag i och för sig att det borde kunna vara lönsamt för ett bolag att direkt närma sig unga bostadssökande också genom att bygga skyskrapor för dem, för om en studentlya eller ungdomslya, eller vad man skulle kunna kalla en sådan hyresrätt, ligger på t ex blott tjugo kvadratmeter kan man ju knö in en massa sådana på varje våningsplan. Det måste ju inte heller förekomma dyra materialval så länge det är robust, och behöver heller inte se ut som DDR bara för att det är billigt. Sedan är det naturligtvis viktigt att det krävs av varje byggherre att det inte får bli monofunktionella skapelser, utan att varje byggnad ska ha publika lokaler i gatuplanet som tillför stadskvalitéer både för människorna som bor där och för övriga invånare i staden som då kan få en anledning att besöka kvarteret även om de inte har någon bekant som bor där, precis som människor från olika delar av stan gärna besöker Andra Långgatan eller Linnégatan i stället för asfaltsgångarna mellan huskropparna i sovstäderna.

    Tack för responsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: