Propaganda som poesi

augusti 2, 2013 kl. 10:59 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

Göteborg New York 2 aug 2013 a
Göteborg New York 2 aug 2013 b
Göteborg New York 2 aug 2013 c
Göteborg New York 2 aug 2013 d
Ur dagens Göteborgs-Posten

Det var väntat att mitt inlägg i GP för ett par veckor sedan skulle leda till oro i delar av lägret. Och det var i princip tvunget att jag skulle behöva utveckla min talan. Så jag skrev en text till, och idag gick den i tryck. Det är något alldeles särskilt med trycksvärta på tunt tidningspapper. Särskilt om man gillar vad man läser. Får se vad jag får för respons denna gång. Blir det kanske medhåll eller möjligtvis massakrering av mina åsikter?

Nåväl, mina idéer tål att ifrågasättas. Jag vet ändå att jag har rätt. De två texter jag haft med i GP i sommar är så att säga de två stentavlorna.

Gott så, men nu till något annat. Vilket poetiskt värde har texterna? Är det lågt? Hur kan det då förbättras? Vad kan klipp och klistra göra för upplevelsen?

Låt oss först göra en rekapitulation, nej en fullständig repris, av originalen:

* * * * *

En del göteborgare är oroade över att Malmö är på väg att knuffa ned Göteborg från positionen som rikets andra stad.

Vi ska inte bry oss om Malmös expansion. I stället bör vårt fokus ligga på vad vi kan göra för att gå om Stockholm och bli nummer ett. Varje år missar vi en massa företagsetableringar, arbetstillfällen och turistintäkter för att vi är nummer två. Varför ska vi nöja oss med det? Göteborg ska ligga i topp.

Vår stad har unika förutsättningar för att växa rekordsnabbt. Detta tack vare de många ödetomterna mitt inne i den befintliga infrastrukturen. Det är bara att fylla tomterna med skyskrapor i alla höjder, färger och former för bostäder, hotellrum och kontor: alla med butiker, restauranger och salonger med mera i gatuplanet så att stadsmiljön i kvarteren blir levande, pulserande och dynamisk: en grogrund för den framtida världsmetropolen Göteborg.

* * * * *

Det har framförts en tes om att staden Göteborg är bra som den är och att en rejäl befolkningstillväxt skulle vara av ondo.

Dagens Göteborg är förvisso en härlig stad för många. Den är mestadels vacker både på vykort och i verkligheten. Men vi ska inte blunda för att vår stad även präglas av omfattande kriminalitet och utbredd social misär. Här finns mycket elände per capita.

Jag vill gjuta framtidstro i den här stan. Jag vill göra Göteborg till en ständigt växande världsmetropol som gynnar stadens ungdomar, som attraherar affärsmän, studenter, konferensdeltagare, konstnärssjälar och turister från hela jordklotet. Vi skulle kunna åstadkomma detta genom att satsa på att skapa levande stadsmiljöer i blandstadskvarter med fullt av läckra skyskrapor i city och ett smidigt kollektivtrafiksystem för såväl spårvagnar som tåg både i underjorden och på pelare i luften.

Eller ska vi stå på tomgång i vägkorsningen och låtsas att vi lever i en värld utan konkurrens?

Står vi still riskerar Göteborg att bli ett nytt Detroit. Hand upp alla som hellre ser att Göteborg blir ett nytt New York.

* * * * *

Vad händer nu om man blandar och ger: kör ihop meningar växelvis enligt kugghjulsprincipen?

Det här blir resultatet:

En del göteborgare är oroade över att Malmö är på väg att knuffa ned Göteborg från positionen som rikets andra stad. Det har framförts en tes om att staden Göteborg är bra som den är och att en rejäl befolkningstillväxt skulle vara av ondo. Vi ska inte bry oss om Malmös expansion. Dagens Göteborg är förvisso en härlig stad för många. I stället bör vårt fokus ligga på vad vi kan göra för att gå om Stockholm och bli nummer ett. Den är mestadels vacker både på vykort och i verkligheten. Varje år missar vi en massa företagsetableringar, arbetstillfällen och turistintäkter för att vi är nummer två. Men vi ska inte blunda för att vår stad även präglas av omfattande kriminalitet och utbredd social misär. Varför ska vi nöja oss med det? Här finns mycket elände per capita. Göteborg ska ligga i topp. Jag vill gjuta framtidstro i den här stan. Vår stad har unika förutsättningar för att växa rekordsnabbt. Jag vill göra Göteborg till en ständigt växande världsmetropol som gynnar stadens ungdomar, som attraherar affärsmän, studenter, konferensdeltagare, konstnärssjälar och turister från hela jordklotet. Detta tack vare de många ödetomterna mitt inne i den befintliga infrastrukturen. Vi skulle kunna åstadkomma detta genom att satsa på att skapa levande stadsmiljöer i blandstadskvarter med fullt av läckra skyskrapor i city och ett smidigt kollektivtrafiksystem för såväl spårvagnar som tåg både i underjorden och på pelare i luften. Det är bara att fylla tomterna med skyskrapor i alla höjder, färger och former för bostäder, hotellrum och kontor: alla med butiker, restauranger och salonger med mera i gatuplanet så att stadsmiljön i kvarteren blir levande, pulserande och dynamisk: en grogrund för den framtida världsmetropolen Göteborg. Eller ska vi stå på tomgång i vägkorsningen och låtsas att vi lever i en värld utan konkurrens? Står vi still riskerar Göteborg att bli ett nytt Detroit. Hand upp alla som hellre ser att Göteborg blir ett nytt New York.

322 ord i en förvånansvärt sammanhängande textmassa. Är det slumpen, eller är det snarare jag som skriver så kort och torrt att alla meningar skulle kunna fungera hyfsat ihop i vilken ordning som helst?

Är det poesi? Ja.
Är det poetiskt? Nej.

Ibland låter saker och ting bättre på engelska. Vi testar hur det ser ut (och tackar teknikens under för översättningen).

Nej, det vill vi inte se något mer av. I stället tar vi bara text nr 2 och översätter den.

It has been a theory that the city of Gothenburg is fine as it is and that a substantial population growth would be a bad thing.

Today Gothenburg is indeed a lovely city for many. It is mostly beautiful both on postcards and in reality. But we should not overlook the fact that our city also is characterized by widespread criminality and widespread poverty. There is much misery per capita.

I want to inject belief in the future in this city. I want to make Gothenburg a growing world metropolis that benefit the city’s youth, which attracts businessmen, students, conference attendees, artists and tourists from across the globe. We could accomplish this by focusing on creating living urban environments of blocks full of delicious skyscrapers in the city and a convenient public transportation system for both trams and trains both underground and on pillars in the air.

Or shall we stand idle in the intersection and pretend that we live in a world without competition?

If we stand still, Gothenburg might be a new Detroit. Hand up all those who would rather see that Gothenburg will be a new New York.

Inte ens det hjälpte.

Alicia Keys har gjort det bättre. Mycket bättre. Ren poesi:

Grew up in a town that is famous as the place of movie scenes
Noise was always loud, there are sirens all around and the streets are mean
If I can make it here, I can make it anywhere, that’s what they say
Seeing my face in lights or my name on marquees found down on Broadway

Even if it ain’t all it seems, I got a pocketful of dreams
Baby, I’m from New York
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New York!

On the avenue, there ain’t never a curfew, ladies work so hard
Such a melting pot, on the corner selling rock, preachers pray to God
Hail a gypsy-cab, takes me down from Harlem to the Brooklyn Bridge
Some will sleep tonight with a hunger far more than an empty fridge

I’m gonna make it by any means, I got a pocketful of dreams
Baby, I’m from New York
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New York!

One hand in the air for the big city,
Street lights, big dreams all looking pretty
No place in the world that can compare
Put your lighters in the air, everybody say yeah, yeah, yeah, yeah

In New York
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Now you’re in New York
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: