Fyrverkeriet

januari 25, 2013 kl. 9:42 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

Fyrverkeriet av Håkan Tendell

Fyrverkeriet av Håkan Tendell

Bibliotekskategorier: G – Litteraturvetenskap, Gc – Svensk litteraturhistoria

Den där beskrivningen säger inte så mycket. Kanske väcker informationen törst blott hos hardcorefans.

Allt är emellertid redan känt av dem. Fyrverkeriet är den kompakta, selekterade versionen av världsrymden.

Det här är förvisso ändock för dem, men även för alla människor på Sveriges kaféstolar, parkbänkar och järnvägsstationer.

Vill du hålla ett ex i din hand?

Prova att gå dit du alltid går.

* * * * *

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174654500

http://www.bokia.se/fyrverkeriet-14558363

http://www.bokus.com/bok/9789174654509/fyrverkeriet/

http://booksondemand.e-butik.se/litteraturhistoria-sprak/fyrverkeriet

http://cdon.se/b%c3%b6cker/tendell%2c_h%c3%a5kan/fyrverkeriet-22536387

* * * * *

Som smakprov presenteras här bokens prolog:

Det fanns en period då jag hellre läste om romanförfattarnas liv än deras romaner. Jag ville ta del av mödorna och framgångarna, sluka erfarenheterna, försöka få mig själv förstå att det var vanliga människor det handlade om: vanliga människor som hade bläck i blodet och som var tvungna att åderlåta sig på pappersark.

Även jag var fylld med bläck, men upplevde mig inte kunna hälla ut det svarta på det sköna sätt som krävdes för att tillräckligt många andra skulle vilja läsa det.

Ändå var jag övertygad om att det skulle kunna gå. Vad människor tidigare gjort skulle också jag kunna göra. Det handlade bara om att räta ut mina tankebanor. Till min hjälp började jag föra anteckningar. Inledningsvis hade jag ingen annan åsikt än den att jag enbart skulle blicka framåt, aldrig bakåt, och att jag uteslutande skulle resonera kring det litterära.

Såhär i efterhand är det uppenbart att det var dömt att misslyckas. Jag var inte redo för något sådant. Tvärtom hade jag mängder med stoff i mig som måste ut. Det ville hamna på pränt. Det överrumplade mig och besudlade min idé om det höga och rena. Smuts från barkens alla vrår trängde sig in på och mellan raderna. Icke desto mindre blev resultatet tillräckligt anmärkningsvärt för att jag skulle finna anledning att välja ut en del av det och vilja låta det gå i tryck.

Mina anteckningar utgör ett ingående reportage om en av alla dessa skrivarsjälar som befolkar nationens skrivbord på kvällar och helger. Det är historien om skapandet av en kort kärleksroman med lyckligt slut som under några års tid omarbetades till en tragisk roman för att slutligen hamna i den mest åtråvärda av lokaler. Dessutom innehåller anteckningarna kommentarer till andra litterära verk. Och mitt i allt detta: Unika anekdoter samt reflektioner kring det gåtfulla: allt förpackat i en sällsam ordning.

Det sagda och det skrivna har en tendens att dras ned i det bottenlösa havets virvel. Så upphör det mesta av möjligheterna till inblick i hur olika människor har levt och tänkt genom seklerna.

Men historien om spartanernas hjältemod i slaget vid Thermopyle berättades och bevarades, och någon lyckades för efterkommande generationer förmedla känslan av att gå omkring på Paris gator och känna sig misslyckad, bedriva alkemiska experiment i kaminen och frukta för att sängens metalldelar skulle elektrifieras.

Hur länge den här bokens textmassa kommer bestå kan man på förhand omöjligt veta. Ett är i alla fall säkert: När du, högt aktade läsare, tar del av texten, gjuter du liv i tankar som bara har legat och väntat på det här ögonblicket. De invaderar din själ och startar ett fyrverkeri bland dina neuroner. Jag hoppas att du inte skall finna fyrverkeriet alltför blekt. I vart fall kan jag garantera att det i författarens huvud ofta pågick ett färgsprakande bombardemang under skapandeprocessen. Jag bjuder dig de tomma rakethylsorna, färdiga att åter fyllas med krut.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: