Göteborg år 2021

december 19, 2012 kl. 12:32 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Göteborg 18 december 2012

Göteborg. Den kommande världsmetropolen.

Det finns så många måttstockar, men bara en måttstock kan vara den största.

Världens måttstock.

Vad bör en stad sträva efter?

Vad bör en människa sträva efter?

Att bli en bättre människa på många olika plan.

Vad är realistiskt för en människa att uppnå?

Rent statistiskt, om allt kunde mätas, och allt hade mätts, hade man inom varje område kunnat identifiera vem som nått längst med något. Någon måste ha varit den mest schyssta människa som någon existerat, någon den mest hälsosamma, någon den mest intelligenta, någon den snabbaste. Ingen kan dock ha nått längst inom allt. I friidrottens värld kan ingen vara den snabbaste på såväl 100 som 10 000 m. Någon kan vara den snabbaste på 100 och 200, eller på 200 och 400, men inte på både 110 m häck och 3 000 m hinder. Våra kroppar begränsar oss. Man kan vara som gjord för något, man kan ha talang för något, man kan träna sig hårt till något, men inte bli bäst på allt. Man kan bli en bra tiokampare och vinna OS-guld i tiokamp, men inte vinna OS-guld i tiokampens samtliga individuella grenar, inte ens med god chans till återhämtning mellan grenarnas utförande.

Man kan vara en savant och vara bäst i världen på att minnas innehållet i telefonkataloger, eller vara världens bäste på huvudräkning med gigantiska tal, eller vara snabbast i världen på att kunna säga på vilken veckodag den 4 juni 2021 kommer infalla, men knappast samtidigt vara den som är bäst på att böja tyska verb, spela schack eller spela piano.

Den enskilda människan är blott en människa med alla sina fel och brister och svagheter och kan inte avhjälpa dem alla, inte ens om den vill och försöker.

Vad är den stora skillnaden mellan en pjäs på teatern och en film på bio? Teaterpjäsen balanserar alltid på slak lina då dess utövare är människor som under en och samma kväll behöver göra goda prestationer var för sig och tillsammans. Det finns inga omtagningar. Den skådespelare som glömmer repliken eller handlar fel, bryter mot det genomtänkta manuset. Det behöver förvisso inte betyda att resultatet inte blir bra ändå, men det betyder att det inte blev som man tänkte sig, ungefär som en människas liv: det blev kanske inte riktigt som man tänkte sig. Men filmen på bio ser likadan ut kväll efter kväll: i salong efter salong hela världen över, med undantag för eventuell dubbning och censurering. Att göra en film till ett mästerverk ligger alltid inom människans kontroll eftersom man kan göra tagning efter tagning tills man är nöjd (om budgeten tillåter), och man kan göra klippning efter klippning tills man är nöjd, och man kan lägga på ljud efter ljud tills man är nöjd. Alla inblandade kan kämpa i månader tills de, eller rättare sagt producenten, konstaterar att det äntligen är fullbordat.

Staden är en blandning av teater och film. Människolivet på trottoarerna utgör gatans teater, och skådespelarna: medborgare, turister, affärsmän et cetera, går in och ut genom dörrar och ställer till med både komedier och tragedier. Det som är filmen i det hela är att människorna i lugn och ro kan planera staden, skapa den slags stad som ger så goda förutsättningar som möjligt för att livet däri skall bli så bra som möjligt, oavsett om det handlar om att sätta upp både trygga gatlyktor och spännande neonljus, eller bygga en stadsbild med hög densitet och en härlig blandning av smäckra skyskrapor, eleganta stenhus och intima landshövdingekvarter: både de höga och låga husens bottenvåningar fyllda av butiker, restauranger, caféer, frisersalonger, bowlinghallar, cykelverkstäder, kemtvättar, secondhandaffärer, pubar, teatrar och biografer: allt sådant som ger staden sprudlande folkliv och puls, trubadurer, gatuartister, korvförsäljare, saxofonister, violinister, fruktstånd, människor i galna kreationer: allt som hjälper till att förvandla staden till en vibrerande smältdegel för folk från världens alla hörn.

Det är inte realistiskt att Göteborg år 2021 skulle kunna vara världens största stad.

Det är inte realistiskt att Göteborg år 2021 skulle kunna vara världens mest framgångsrika stad.

Men Göteborg skulle år 2021 kunna vara världens härligaste stad: den skönaste pärlan av världens metropoler.

Och kanske är det så att det är något man själv i stor utsträckning kan bidra med genom att helt enkelt leva efter mottot Livet är härligt.

Håkan Tendell

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: