Sensommarens stilla rytm

augusti 31, 2012 kl. 7:07 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Göteborg. Tyska bron.

Den korta semestern drar sig mot sitt slut.

Femtusen ord har jag skrivit på mitt romanmanus. Det blir en thriller. Så mycket kan jag säga utan att tappa magin. Ja, jag kanske inte ens behöver bekymra mig om att den där magin kan försvinna eftersom jag redan har hela storyn klar för mig, från början till slut. Det blir en thriller som utspelar sig i Göteborg. I nutid.

Och en kvarts tusen ord hade jag med i GT häromdagen. Det var bland annat om det jag brukar skriva om när jag i stadens tidningar vill lägga ett ord för en god sak: hur smäckra skyskrapor i city med butiker och restauranger i gatuplanet kan lösa såväl bostadsbristen som trafikproblemen samt främja folklivet.

Gamla fina byggnader skall naturligtvis behållas, men Göteborg har så mycket ödemarker i centrala stan att det finns utrymme både för pastellfärgade sexvåningars artonhundratalshus och för trettio- till fyrtiovåningars lägenhetsskyskrapor i till exempel art deco eller futuristisk stil, ja egentligen i vilken stil och färg som helst. Silver, svart, chockrosa, stål och glas, högt och lågt, variation, mångfald, en fest för ögat, och framför allt en möjlighet för alla bostadssökande som vill bo i city att faktiskt kunna bo där. Jag har just i det avseendet haft en väldig tur i livet: har bott i Vasastan, i Majorna och sedan tolv år tillbaka på Kungshöjd, men jag unnar också andra att kunna leva så med gångavstånd till det mesta.

Skyskrapor behövs byggas i många områden där det nu bara är gräs, grus och asfalt eller avvecklingsbar industrimark: Norra Masthugget, Skeppsbron, Heden, Gullbergsvass, Frihamnen. Jag var på väg att även säga Ringön, men jag har ändrat uppfattning när jag hörde talas om det där konceptet att Ringön skall få bli en oas för konstnärssjälar med begränsade resurser. Bland alla skrotupplag, fabriker och lagerlokaler är det tänkt att det skall byggas billiga bostäder och även utrymmen för olika kulturella verksamheter. På så sätt vill man hjälpa undergroundkulturlivet att blomstra, och slår det väl ut kan det bli tal om att göra liknande områden på fler platser i staden.

Från min vindsvåning vet jag inte om jag räknas till undergroundkulturlivet eller overground. I vart fall skall jag bege mig nedåt i kväll. Nedför trapporna i svalen, nedför Hvitfeldtsgatan, genom staden och bort mot södra Gårda och Brewhouse, där det hålls ett party för folk som gillar Depeche Mode. Jag är ett sådant folk.

För övrigt kan jag nämna att jag hittade mitt 80-talsfavoritmärke. På Åhléns i Nordstan. Lagerfelds rakvatten. Helt otroligt att det fanns kvar. Och synthbanden lär väl spela en del 80-tals-Depeche i kväll. Några kanske redan har börjat. Jag får nog dra nu. Byta till svart T-shirt, svart skinnjacka och bara njuta.

Håkan Tendell.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: