Allt går som på räls

maj 26, 2012 kl. 7:50 e m | Publicerat i Reflektioner | 1 kommentar

Det är ju en vida spridd missuppfattning det där att om man styr i en viss riktning eller till och med backar, kan man återkomma till något som var precis som förr. Jag själv har allt för ofta tänkt i just de banorna. Mycket kan man säga om den här världen, men ett är i alla fall säkert: Den förändras oavbrutet. Inte ens om ett tåg lämnar en station och en minut senare backar tillbaka till ursprungsläget, är man i egentlig bemärkelse tillbaka på ruta ett. Livet på perrongen har förändrats. Livet i vagnarna har förändrats. För att inte tala om hur livet på hela stationen har förändrats. En inte oansenlig mängd pengar, varor och tjänster har bytt ägare. Hundratals sidor har lästs i tidningar, magasin, böcker och broschyrer. Detsamma i vagnarna. Telefonsamtal har ägt rum, sms och mejl har skickats, någon har uppdaterat någonting och någon tittat på ett YouTube-klipp. Spel har spelats, korsord har lösts och fåglar har flugit under perrongernas tak i jakt på människornas matrester på asfalten. En kvinna och en man har ljuvligt kysst varann. En turist har frågat om vägen.

Under tiden på resten av jordklotet hände ett antal saker till. Sju och en halv miljarder individer ägnade sig åt något. Någon miljard eller två kanske mediterade eller sov, men resten, ja … Det går inte att föreställa sig all denna aktivitet som för alltid förändrade världshistorien. De flesta böcker som gör anspråk på att vara historieböcker avhandlar stora tidsintervall på några hundra sidor, men hur omfångsrik skulle inte en bok bli om den skulle innehålla allt som hände under en enda minut? Och då räknar jag även med att alla dramer på liv och död som utspelar sig i djurens rike skulle dokumenteras: hur lejonen klättrade på den sparkande giraffen, hur krokodilen satte käftarna om halsen på den bångstyriga zebran, hur ormen svalde den vilt fäktande apan, hur späckhuggaren nafsade efter den skadade sälen, hur örnen greppade klorna runt haren och hur katten lekte med guldfisken samt sist men inte minst myrornas krig; den invaderande stammen i de andras myrstack, och hur plötsligt hela myrstacken kördes över av ett traktordäck.

Späckhuggare har siktats vid Bohusläns kust. Har panik uppstått bland befolkningen? Nej, man har för avsikt att bjuda rovdjuren på lunch genom att värma upp sitt eget kött på klipporna och sedan kasta sig i den salta soppan. Detta är inte konstigare än att folk badar i Medelhavet där det finns vithajar. Vi pratar alltså om vanligt folk: inte serotonine-sensation-seeking-persons kom kör motorcykel på bakhjulet, sysslar med basejumping eller åker i tunnor genom Niagarafallen och som helt enkelt måste leva så där på gränsen för att inte dö av tristess, eller också är det kanske så att varje människa i viss mån har det ironiska mottot inpräntat i sig: Livet är farligt – man kan dö.

Ja, om man verkligen var ängslig av sig skulle man tvingas gå omkring i både hjälm, skyddsväst, flytväst och med automatkarbin och brandsläckare på ryggen och en yxa och Rambokniv i bältet samt byxfickorna fulla med plåster, bandage, ormserum och malariamedicin. Det skulle ju naturligtvis vara ännu bättre om man inte gav sig ut alls, utan byggde sig en enorm betongbunker och fyllde den med förnödenheter för decennier framåt. Eller också skulle man kunna göra tvärtom som en del säkert kommer att göra i Bohuslän i sommar. De kommer att sitta i sina halmhattar och vita kostymer och dricka punsch och akvavit och så småningom få för sig att slänga alla kläderna, rusa ut på en träbrygga och dödsföraktande tillika livsbejakande hoppa i vattnet till såväl sin egen som Späckhuggarnes förtjusning. Vilka djurvänner äro icke människorna!

Allt går som på räls. Även denna text. Vän av ordning har kanske något att invända, men hallå, får jag be, tänk då efter! Är inte allt hela tiden i rörelse? Rörelsen måste inte nödvändigtvis följa laserstrålens raka riktning, utan i varje nu finns ett oändligt antal sidospår till detta fullkomligt raka och nästan ouppnåeliga spår, och för var gång man växlar in på ett av alla dessa sidospår uppstår ett oändligt antal sidospår till just det spår man växlat in på. Och miljarder lokförare växlar samtidigt in på nya spår och miljarder djur för att inte tala om att växterna, om än i långsam takt, har sina gröna fingrar med i spelet, och inte bara de, utan också jordbävningarna, vulkanutbrotten, skogsbränderna, hagelskurarna, blixtarna, snöstormarna, orkanerna, monstervågorna, skyfallen, översvämningarna, sandstormarna, solstormarna och slutligen meteorerna! Ja!

Är det då så märkligt att alla dessa mål och delmål människorna sätter upp för sig inte alltid uppnås på det sätt det var tänkt eller ens överhuvudtaget?

Varje människa för inte bara ett krig mot sig själv i kampen för att ordna tillvaron efter behag, utan måste i samverkan med en hel av värld av allehanda varelser och naturkrafter försöka anpassa sig till ständigt skiftande omständigheter.

Det är inte bara att säga: Jag skall senast då och då ha gjort det där och det där. Men om man inte ens sade det, var skulle man då hamna med sitt tåg? In i närmsta tunnel eller rentav ut på en ranglig järnvägsbro ?

Man måste sätta upp mål även om de så bara handlar om att man skall ägna sin kommande semester åt att skriva på ett av de två manus man har påbörjat. Skall man slå igenom som författare (och här får jag nu medge att min djupa roman Själarna på 86:e inte innebar något genombrott, nej den nådde så att säga aldrig ut, oaktat dess kvalitéer, vilka forskarna om hundra år kommer att upptäcka och på så sätt ge min roman upprättelse) måste man vara målmedveten. Det är ett svårt jobb i en tuff bransch. Bara de bästa får uppleva glädjen av att bli lästa av en stor del av det svenska folket.

 

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. {Beautiful and Distinctive Oak Furniture hand made from the best Oak Wood.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: