Nu vet jag hur Strindberg måste ha känt sig

april 3, 2012 kl. 9:33 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

* * * * *

Röda rummet. Utgiven 1879. Strindberg läser det färska ex han håller i handen.

Nej! Skandal! Katastrof! Ett sådant misstag!

Vad?

Inledningen. Jag rörde till det. Först är det en afton i början av maj. Och på nästa sida: Den nyvaknade staden! Och strax därefter dånar kyrkklockorna fram sin aftonsång! Donnerwetter! Scheisse! Verdammt! Jag är ett enda stort misslyckande! Min roman är ett fiasko!

Såja, ta det lugnt nu.

Nej, nej, det är över nu för min del. Man kommer att anse mig som en slarver och därefter begå lustmord på mitt verk.

Så vad om det har smugit sig in ett litet fel eller två eller sju? Är det inte berättelsen som är bokens styrka? En berättelse tål nog allt några felsägningar här och var precis som en blåsorkester kan paradera gatan fram till allmänhetens glädje även om där blåses fel på ett par toner och slås med cymbaler i otakt ibland. Det är ju själva den kulturella gärningen som är poängen. Dess helhet. Och jag kan slå vad om, utan att ha läst er roman, att den innehåller fler felfria sidor än sidor som är behäftade med fel.

Jo, det är ju ett klokt sätt att se på saken. Tack. Jag behövde verkligen denna sköna insikt precis som kamelen efter en ökenvandring behöver vatten. Och detta är något som även Tendell bör beakta när han om etthundratrettiotre år ger ut Själarna på 86:e.

Själarna på 86:e?

Ja, en roman på 50 000 ord, som kommer att vara följden av en gedigen omarbetning av den blott 20 000 ord långa Mörker över Manhattan. Först skall hjältarna heta Solveig och Frank. Sedan kommer han att byta namn på dem till Hedvig och Dragan, för att på så sätt markera att det är en stor skillnad mellan romanens första utgivna version och den andra.

Och?

Ja, så kommer han då göra misstaget att, efter att ha bytt ut alla Solveig mot Hedvig och alla Frank mot Dragan, fortsätta arbeta med manuset, slipa på det, justera det, omarbeta det, och de där karaktärerna kommer ju att leva kvar i hans huvud även med sina ursprungliga namn, så vid ett oförsiktigt tillfälle när han ändrar i en scen, kommer de att återfå sina gamla namn, varvid en läsare som inte känner till den första utgivna versionen måste rygga tillbaka inför det faktum att ett hotellrum med två personer plötsligt innehåller två extra personer som sedan lika raskt försvinner från handlingen igen.

Är det allt?

Ja, och så några andra fel kommer det att vara också. Uteblivna ord och överblivna ord som inte alls passar in i sina meningar.

Och för detta skall Tendell bli förtvivlad?

Icke förtvivlad, utan snarare nedstämd. Han kommer att utbrista: Varför kan jag aldrig göra någonting rätt? Varför blir allting jag gör fel?

Kommer han att vara så drabbad av ödet?

Nej, den mannen kommer att ha många rätt, men han kommer att ha svårt för att glädjas över de många rätten emedan hans natur kommer att vara av sådan art att den strävar efter att få skapa mästerverket.

Men får alltså ett mästerverk inte innehålla några som helst fel?

Det är klart att det får. Röda rummet kommer i sinom tid att anses som ett mästerverk, dygnsturbulensen till trots. Det är helheten som är det avgörande. Det påpekade ni ju själv.

Kommer Själarna på 86:e att bli Tendells Röda rummet?

Kanske. Kanske inte. Den är bra. Mycket bra, till och med, men den kommer snarare att bli hans Mäster Olof. Hur många versioner skrev jag inte den i innan jag fick gehör för den?

Råder ni alltså honom att skriva om romanen på nytt?

Nej, för bövelen! Han har redan gjort ett storartat jobb med den, så nu får han gå vidare och skriva sin Röda rummet. Icke till innehållet, ty den är ju redan skriven, men han skall skriva något som blir årets roman det år den hamnar i bokhandeln. Ett präktigt, saftigt genombrott är vad han skall sikta på.

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: