När uppstod dagens värld?

februari 9, 2012 kl. 10:33 e m | Publicerat i Reflektioner | 2 kommentarer

Håkan Tendell mättar de hungriga på berget.

Gibraltar 1992 e. Kr.

När vi reste oss på bakbenen mer än bara tillfälligt för att speja ut över savannen eller för att lyckas få tag i något åtråvärt föremål, kan man säga att dagens värld uppstod. Vi frigjorde våra händer och kunde därmed utan svårighet forsla vapen, verktyg och ihopsamlade förnödenheter under långa sträckor.

Ett annat sätt att se på saken är att dagens värld uppstod när de mest grundläggande kommunikationsmedlen var uppfunna. Jag talar här om den hjulförsedda, oxdragna kärran, den segelförsedda vassbåten samt kilskriftstecknen och hieroglyferna. Runt 1992 f. Kr. var allt detta standard. Livet i staterna i världens centrum flöt på med samhällsplanering, handelsutbyte och rättsskipning.

Ett tredje svar är tidpunkten för den stora humanistiska/kulturella explosionen när i Grekland under 400-talet och 300-talet f. Kr. litteratur, dramatik, konst, musik, arkitektur, vetenskap och filosofi nådde nya höjder.

Vad händer sedan? Romarrikets uppgång och fall. Världen sjunker in i den mörka medeltiden. Karl den store gör runt 800 e. Kr. ett försök att ena och utbilda alla europeér. Det misslyckas. Napoleon försöker ganska exakt tusen år senare endast med konststycket att ena alla européer. Det går inte så bra det heller, och under alla de tusen år som förflutit sedan Karl den store, har, bortsett från vissa tekniska framsteg och naturvetenskapliga upptäckter, inte mycket förändrats vad gäller livsvillkoren för människorna.

Men så sker en teknisk revolution: Det blir möjligt att förflytta sig snabbt över land med tåg, och stabilt över hav med ångbåt utan hänsyn till nyckfulla vindar. Man kan skicka morsemeddelanden till folk på avlägsna platser. Man kan ta fotografier och föreviga ögonblick ur verkligheten. Man kan göra både det ena och det andra, och i slutet av 1860-talet äger tre viktiga händelser rum: Den gamla, misslyckade atlantkabeln för morsemeddelanden mellan Europa och USA ersätts med en ny 1866, Suezkanalen öppnar 1869 en enorm genväg för handelsfartyg på rutten Europa – Asien, och i USA invigs 1869 en järnvägslinje som sträcker sig hela vägen från kust till kust. Denna tid kan därför med rätta anses som globaliseringens uppkomst: födelsetidpunkten för dagens värld: ett samhälle där människor kan transportera sig själva, föremål eller meddelanden över stora sträckor med hög hastighet. Det är ingen slump att Jules Verne 1873 ger ut romanen Jorden runt på 80 dagar.

Det har tagit mig ett halvt liv av filosofiska grubblerier för att fastställa vårt samhälles egentliga början, och här och nu slår jag alltså fast att startåret är 1869. Samma år ges för övrigt Leo Tolstojs massiva och episka roman Krig och fred ut. Det är nästan så att jag känner att jag borde läsa den snart. Jag börjar bli redo. Den har liksom legat på lagring i många år som en stor butelj champagne. Snart får jag öppna den och hälla i mig den. Det måste ju firas att alla dessa år av tänkande i min ensamhet ledde någon vart.

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ser man på … den här bilden känner jag igen från Alltid Blåvitts tävling häromveckan, men bloggen trillade jag in på via kommentaren i Thentes bokblogg.
    Att världen är liten har man ju hört, men Internet?

  2. Alla vägar bär till Rom, var det ju någon som sa för länge sedan …


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: