Sista sommaren i New York

januari 22, 2012 kl. 2:40 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

Allt eftersom man lever, tynar drömmar bort och dör.

I många år ansåg jag det vara realistiskt att jag en dag skulle kunna bli en så framgångsrik författare att jag skulle kunna leva på mitt skrivande, och dessutom leva detta skrivarliv i New York.

Jag kommer nog aldrig att flytta dit. Och reser jag dit igen för en kortare visit, lär det bli en höst. Sommaren är för varm. I fjol spenderade jag tio nätter där i slutet av augusti. Utmattad av att ha legat sjuk i feber några dagar före avfärden anlände jag till staden en lördagkväll, gick på bio på 42:a gatan och somnade i slutet av filmen. På söndagen flanerade jag omkring lite grann i Midtown och köpte två kilo New York Times, ja, så många bilagor har söndagstidningen att ingen människa skulle kunna läsa igenom hela tidningen under ett enda dygn. Jag släntrade in på en diner någonstans på Åttonde eller möjligtvis Nionde avenyn, beställde en köttbit, pommes frites och en Budweiser och bläddrade i tidningen utan att egentligen läsa vad som stod på sidorna. Jag var inte riktigt i form, petade i maten, tog en klunk öl, bläddrade på måfå, satt bara och kände mig kraftlös. Servitrisen kom fram och frågade: Are you ok, sweetie? Det var jag naturligtvis och beställde en ytterligare Bud.

När jag ätit färdigt begav jag mig till Central Park med blicken i marken, råkade gå in i en cykel som leddes av någon, bad om ursäkt, satte mig på en bänk i skuggan och försökte läsa, men var alldeles för dåsig, gav upp, försökte paketera alla bilagor snyggt, lämnade tidningen på bänken och drog mig tillbaka till mitt hotellrum.

Tacksamt nog försvann högsommarvärmen efter några dagar eftersom orkanen Irene närmade sig staden. Någon dag var det visst jordbävning också, men det märkte jag inte, eftersom jag just den dagen tillbringade mycket tid skranglandes fram och tillbaka i tunnelbanesystemet för att utforska The Bronx, Harlem, El Barrio och Brooklyn.

Orkanen beräknades nå Manhattan en lördagkväll och på torsdagen var paniken som allra störst. Tvåhundrasjuttiofemtusen människor evakuerades för att vissa delar av Manhattan sannolikt skulle översvämmas, och det fruktades att en del skyskrapor skulle komma att knäckas av det starka trycket från orkanen. Själv tog jag hela saken med ro. I mitt liv har jag skådat döden i vitögat så många gånger och i så många olika sammanhang att jag i princip känner mig odödlig. Dock avhöll inte detta mig från att bunkra upp med en massa mineralvatten och kexpaket för det fall att jag efter lördagen skulle tvingas överleva i ett postapokalyptiskt landskap.

När lördagen kom var tunnelbanan och New Yorks alla flygplatser avstängda, och många skyltfönster hade täckts för med plywoodskivor. Trots att det värsta hotet var över (orkanen hade både minskat i styrka och dragit sig längre ut till havs) var gatorna nästan tomma då jag på lördagkvällen gav mig ut på stan för att mäta mig med naturens krafter. Vid Times Square stod emellertid ett antal människor samlade för att gemensamt invänta undergången. Flera dagars katastroflöpsedlar och domedagspredikningar slutade dock bara med helt vanligt Göteborgsväder.

Vad hände mer den där sista sommaren? Ja, jag besökte det ställe som jag hade längtat efter att besöka alltsedan min första resa till New York i september / oktober 1997. Då var stadsbiblioteket på Femte avenyn stängt för renovering. Nu kunde jag utan besvär ta mig in i byggnaden, upp för trapporna till Rose Main Reading Room, North Hall. Jag slog mig ner på plats 761 och författade några rader i en liten Moleskine, som jag sedermera slängde eftersom det jag författat inte var av världsklass.

De heliga anteckningarna från plats 761 är alltså slängda: raderade från jordens yta som så många andra av mina texter. Men vad gör det? Det är bara så det är.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: