Självtest: Vad för slags romanförfattare är du?

februari 4, 2011 kl. 11:21 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

A. Du skriver varje dag från kl. 09:00 till 12:00. Om du råkar bli klar med hela ditt manus kl. 11:50, börjar du skriva på ett nytt manus i tio minuter. Sedan äter du lunch.

B. Du skriver tio sidor varje dag. Om du råkar bli klar med ditt manus på den nionde sidan,  börjar du skriva på ett nytt manus på den tionde sidan. Sedan äter du lunch.

C. Du skriver tretusen ord varje dag. Om du råkar bli klar med ditt manus efter tvåstusensjuhundra ord, börjar du skriva på ett nytt manus med de återstående trehundra orden. Sedan äter du lunch.

D. Du behöver inspiration för att kunna skriva. Inspirationen hämtar du in från böcker, tidningar, drömmar, bloggar, sajter, datorspel, filmer, TV-serier, radioprogram, musik och samtal du deltagit i eller lyssnat på. För att få så mycket inspiration som möjligt drar du ut på inhämtandeprocessen genom att ägna stora delar av dygnet åt saker som avlönat arbete, studier, hushållssysslor, ommöblering av lägenheten samt skrivande i alla andra genrer än just romangenren, till exempel dikter, filosofiska funderingar samt rapporter om vad som har hänt i ditt liv under dagen, vad som har hänt i ditt liv de senaste årtiondena och resonemang kring vad som väntas hända i framtiden. Sedan, när allt fallit på plats, ger du dig hän och tömmer dig fullständigt varvid du får på pränt något skönlitterärt som du ofta är riktigt nöjd med. Ibland rörs du till och med till tårar av din egen romankonst.

E. Du ägnar dagarna åt skrivande, drickande, sex och gambling i en enda salig röra.

F. Du kan bara skriva skönlitterärt om höstarna, dock inte så ofta som varje höst. Du önskar uttryckligen att det du har skrivit skall brännas vid din död, men hoppas innerst inne att något ändå skall bevaras för eftervärlden.

* * * * *

FACIT

Om du har svarat A, B eller C har du inte varit sann mot dig själv. Maskiner fyller aldrig i självtester, ty de har redan klart för sig vad de är. De är maskiner.

Om du tyckte att D passade mycket bra eller ganska bra in på dig, är du helt normal. Grattis! Även normala människor lyckas få romaner publicerade ibland, dock inte lika ofta som maskinerna.

Om du har svarat E är du Charles Bukowski.

Om du har svarat F är du Franz Kafka.

Om du har skrivit det här självtestet istället för att skriva på din roman är du Håkan Tendell.

Om du har läst det här självtestet tillhör du en unik skara människor. ”Världsrymden väntar” läses i genomsnitt av ca tjugo människor per dygn. Detta är finkultur när den är som smalast!

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: