Vilken slags rojalist är du?

juni 19, 2010 kl. 1:41 e m | Publicerat i Reflektioner | Lämna en kommentar

Capo de capi – Oscar II

 

Vilken slags rojalist är du?

 

A. Du har införskaffat porslinsmuggarna och porslinstallrikarna. Du har köpt samlarmynten. Nu väntar du bara på att bröllopet skall bli avklarat, så att du kan köpa nya muggar, tallrikar och mynt, där det avbildade brudparet kysser varandra i bröllopsskrud.

B. Du har åkt på bussresa till huvudstaden för att få en skymt av de kungliga. Du är beredd att stå upp i de bakre leden i timtal, trots att du får ont i fötterna och ryggen. Även om du inte lyckas få någon skymt av de kungliga, viftar du frenetiskt med din flagga när du hör att de närmar sig. Detta är din bästa dag på åratal, och du skall för alltid kunna säga med stolthet i rösten: ”Jag var där!”

C. Du håller på traditionerna. Du stöttade Kungen med insändare i lokaltidningen för trettio år sedan när han med näbbar och klor stred för att inte en kvinna skulle få ärva tronen. Du stöttade honom på nytt när han stred med näbbar och klor för att denna kvinna inte skulle gifta sig med någon ur pöbeln. Den enda insändare du har skrivit där du har ställt krav på Kungen handlade om att han borde klä sig som en riktig kung istället för att glida omkring i kostym och solbrillor och se ut som en livvakt.

D. Du har förläst dig på Strindberg och vill krossa kyrkan, kungahuset, överklasskvinnor, allehanda adelsmän samt Ibsen, Heidenstam och Hedin. Idag hetsar du upp dig med att läsa en härlig passage ur ”Det nya riket”: ”Somliga svepte sig i svenska riksbaneret och föllo framstupa med 25 dolkstygn framför lantmarskalken, andra kastade sig på knä och gjorde bön vid Karl XII:s stövlor, men de aldra mest patriotiska framröto sin passionerade kärlek till fosterlandet som älgar i brunsttiden.”

E. Du har förläst dig på Bröderna Grimm och Walt Disney. Du har fantiserat om Snövit, Askungen och Törnrosa och ritat prinsessklänningar så länge du kan minnas. Idag tar du på dig en Versaceklänning och Manolo Blahnikskor och piffar till det lite extra i din bostad. Officiellt är dina idoler Nelson Mandela och Moder Teresa, men i hemlighet avgudar du Sofi Fahrman och Ebba von Sydow som får komma så nära prinsessorna.

F. Du känner kärlek till kungahuset varje gång du hamnar på landsbygden i ett utedass, där det sitter rojalistiska planscher på väggarna. Då känner du starkt att vi borde återerövra både Norge och Finland samt Mecklenburg och Pommern och allt vad det var. Du vill se den svenska flaggan vaja på flaggstänger från Stavanger till Narva. Danmark vill du dock inte inlemma i det storsvenska riket: man måste ju kunna ta färjan till Fredrikshavn och Helsingör och köpa billig öl även i framtiden.

G. Du brydde dig inte särkilt mycket om bröllopet förrän det kom till din kännedom att kyrkan opponerade sig mot kungahuset. Äntligen en strid mellan den andliga makten och den världsliga makten! Låt gå för att kungahuset ständigt bryter mot grundlagen genom att inte fördöma alla de som inte tillber den enda sanna guden i enlighet med den rena augsburgska läran: men vi skall minsann inte låta Storkyrkan, vår svenska kyrka, som har rengjorts för miljontals kronor inför bröllopet (för övrigt en skandal!), befläckas med amerikanska seder! Först halloween, och nu brudöverlämning! Skandal! Det måste bli ett stopp på den här hederskulturen! Vi är väl ingen bergsby i Mellanöstern! Först var flickan tvungen att få tillstånd av sin far för att få gifta sig med den hon älskade. Sedan skall hon då på ett närmast incestuöst vis bli överlämnad av sin far till en annan man som om hon vore en ägodel, en docka eller vad som helst, och blir det nu som det ryktas, att hon skall bli överlämnad efter halva sträckan i altargången, då framstår det ju än värre med all tydlighet att hon inte är en självständig varelse, utan bara en stafettpinne i ett perverst spel i det patriarkala samhället! Rösta på Feministiskt Initiativ i riksdagsvalet i höst! Alla män är talibaner! Drottningens plastikopererade fejs är ett resultat av männens förtryck. Kungahuset måste lägga korten på bordet och redovisa alla sina kopplingar till nazismen! USA ut ur Afghanistan! USA ut ur Sverige! Sverige ut ur Afghanistan! Lämna talibanerna i fred! Nej, nu det blev lite fel …

H. Du följer fotbolls-VM, men är beredd att zappa över till bröllopskanalen för att se bröllopet och du skäms inte för att göra det, utan ser det mer som allmänbildning, precis som när du brukar se alla delfinalerna i melodifestivalerna av allmänbildningsskäl. Du tyckte även om att se Fab 5, när de avsnitten sändes för några år sedan. Du börjar fundera på vem du är och blir lite orolig, men lugnar dig med att det är allmänbildningsintresset som styr dig.

I. Du undrar om det är nödvändigt med en lång kortege genom staden efter bröllopet, med tanke på den kostsamma bevakningen. Krypskyttar på taken. Krigsfartyg. Tretusen beväpnade soldater utmed sträckan som bildar köttmur mot det flaggviftande patrasket. Beväpnade, men utan ammunition! Ständigt denna revirstrid mellan polisen och militären om vilka det är som har rätten att bruka våld i det här landet! Varför skall det vara en så lång kortege överhuvudtaget? Säkerheten främst! Slussa bröllopsgästerna direkt till slottet iförda svarta kappor och sådana där Vendetta-masker, så att attentatsmännen inte ser vem som är vem.

J. Du gör anspråk på tronen eller vill åtminstone få en del av kakan, eftersom du har blått blod i dina ådror vilket du grundar på att Gustav Vasa, Oscar II och alla de andra häradsbetäckarna med spiran i näven ägnade sina kvällar åt att sprida sin kungliga säd i mången håla i landet. Du har rätt – ditt blod har nyanser av blått, alltifrån Vasaätten till Bernadotte.

Håkan Tendell

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: