Den sista stationen

maj 16, 2010 kl. 10:22 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

Krig och Fred har jag läst en halv gång. Någon gång skall jag läsa den en hel gång. Kanske är jag redo snart för det omfångsrika persongalleriet. En av dem som sannolikt har läst Krig och Fred flest gånger är Sofia Andreevna Tolstaja, som renskrev manuset ett antal gånger (sex enligt filmen The Last Station, sju enligt Wikipedia). Dessutom påverkade hon i övrigt en del av innehållet genom att förklara för Lev Nikolajevitj hur den eller den romanfiguren rimligen borde göra eller säga istället för det som Lev föreslagit. Lev eller Leo, förresten? Man har lärt sig att säga Leo, men det korrekta torde vara Lev, precis som man förr sa Mao-Tse-tung och nu säger Mao Zedong.

Vilken bok har jag läst flest gånger?

Utan konkurrens Gogols Kappan (en tunn bok med små sidor och luftig text. Dessutom är den väldigt bra. Slutet är dock sådär: man hade med fördel kunnat avsluta berättelsen på ett tidigare stadium.)

När jag trädde in i biosalongen i kväll möttes jag av blickar från sju kvinnor som tycktes förvånade över att en man ville se denna kvinnofilm. Det var den känsla jag fick, ungefär som om jag av misstag hade gått in i dambastun. Min rad längst bak var tom och där slog jag mig ned, varefter jag såg hur damerna viskade till varandra. Några fler människor tillkom inte, och filmen började. Helen Mirren var bäst.

I slutet av filmen fuktades mina ögon, men jag repade mig snabbt och satt för säkerhets skull kvar extra länge under eftertexterna med de svartvita filmklippen på den riktige Tolstoj. Därefter vandrade jag nedför trapporna i salongen, vek av mellan första och andra bänkraden och lät högra handens fingertoppar sakta glida över första radens mjuka stolsryggar. Jag har aldrig varit bra på tyger. Kanske var det sammet.

Håkan Tendell

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: