Ditt namn på en bok

april 23, 2009 kl. 11:13 e m | Publicerat i Skrivande | 1 kommentar

fjodor-dostojevskij

Ditt namn på en bok. Ibland kan nödvändigheten av detta kanske kännas primär, ibland kanske sekundär. Det beror förmodligen på vad du vill med livet i allmänhet och författandet i synnerhet.

Är boken i första hand till för att du vill bli bekräftad som människa i nuet, alternativt i nuet och för all framtid, enligt principen ”Människor kan se mitt namn på en bok, alltså existerar / existerade jag.”?

Då är ditt namn på en bok en god idé. Böcker mångfaldigas och har även en förmåga att överleva i århundraden eller mer. Betänk dock att människor i gemen sannolikt kommer att finna dina eventuella romaner mer intressanta än dina eventuella memoarer, särskilt om du hittills inte har gjort dig ett namn i något större sammanhang. Alla människors livsöden förtjänar förvisso uppmärksamhet, särskilt ditt livsöde, för du har genomgått ett liv som ingen annan människa har genomgått. Du är unik. Ingen är som du. Ditt liv är unikt. Ingen har just dina samlade upplevelser och erfarenheter. Det borde göras en film om dig och ditt liv. En trilogi. Minst. Men den krassa verkligheten är den att alla andra människor också är unika. Och Hollywood spenderar inte alltför mycket tid på att göra trilogier om verkliga människors liv.

Mitt stalltips är därför: Skriv gärna mycket om ditt liv, skriv och släng, eller skriv och lägg ut på nätet. Det kan på lång sikt ha en god terapeutisk verkan att få gräva sig ner i sitt pågående eller i sitt förflutnas mörker. Det är bra att få saker och ting på pränt. Det reder ut begreppen. Det renar själen. Under processens gång kan det ibland vara jobbigt. Man kan till och med på eget initiativ vilja sjunka ner i själens bottenlösa träsk för att komma åt svärtan och bearbeta den. Men chansen att ett förlag skall betrakta en okänd människas memoarer och tankar kring livet som något som kan sälja så bra att det kan betala förlagsarbetarnas löner och kostnader för lokalhyra, tryckning, distribution och marknadsföring är inte så stor som man ibland vill hoppas på. Romaner säljer bättre än memoarer. Punkt.

Jag har aldrig jobbat på ett förlag. Men jag har tidigare i mitt liv skickat in bland annat  manus med memoarer och tankar om livet till diverse förlag. Jag skall inte hindra dig från att försöka detsamma, jag vill bara förbereda dig på att det kanske inte kommer att resultera i något annat än utgifter för papper, bläckpatroner, kuvert och frimärken. Att skicka ett romanmanus till ett förlag leder oftast, för de allra flesta, också till ett refuseringsbrev. Men chansen att få ett förlagskontrakt med ett romanmanus är ändå så mycket större att det är just det som man som okänd författare bör satsa på. Att bli refuserad är en del av jobbet. Nästan alla stora författare var en gång i tiden i en liknande situation som du. Opublicerade. Ibland frustrerade. Men de kämpade på. Till slut slog de igenom. Oftast med en roman …

Är boken i första hand till för att du behöver en extra inkomst?

Då går det kanske lika bra att skriva under pseudonym. Fördelen med att skriva under pseudonym är att du, självklart inom lagens råmärken, kan skriva allt det där som du inte vågar skriva då det skall komma till allmänhetens kännedom att det är du som har skrivit det. En nackdel ur ekonomisk synvinkel med att skriva under pseudonym är att du inte kan hjälpa till med marknadsföringen av boken genom att delta i releasepartyn, boksigneringar, intervjuer et cetera. Ett motargument till detta skulle kunna vara det faktum att en konstnärssjäls död nästan undantagslöst innebär ett visst uppsving för försäljningen av dennes verk, och döda konstnärssjälar skriver varken autografer eller sjunger i TV, men de exempel som historien visar prov på brukar handla om författare, målare och musiker med mera som under sin levnad gjorde sig ett någorlunda namn med sitt riktiga namn. Med riktiga namn avses i detta fall även artistnamn eftersom sådana används tillsammans med namninnehavarens fysiska gestalt. Det är ju framför allt personkulten som det gjuts nytt liv i när allmänbekanta konstnärssjälar går in i evigheten. Som opublicerad författare gör man alltså bäst i att så länge som möjligt försöka hålla sig vid liv. I stort sett blott den redan publicerade författaren kan med den realistiska förhoppningens stilla harmoni se sin, av Gud framkallade, död som ett sista led i marknadsföringen av sina dikter, noveller, romaner och facklitterära verk. Jag vill här med emfas poängtera att jag inte uppmanar publicerade författare att självmant göra några justeringar i det schema över liv och död som Gud i all sin outgrundlighet har funnit meningsfullt. Människan i allmänhet bör ta vara på det liv som givits henne, och författare i synnerhet bör använda sina dagar och nätter på jorden till att berika densamma med allt fler och fler kombinationer av ord.

Är boken i första hand till för att du vill bli berömd på det att du må mingla med kändisar och ligga med dessa samt med ickekändisar som vill ligga med kändisar?

Då kan du till att börja med glömma allt vad pseudonym heter. Sätt ditt namn på din bok. Du kan möjligen använda ett artistnamn om du upplever ditt folkbokföringsnamn vara sådant att du befarar att det kommer att rendera i både sämre försäljningssiffror och färre giftermålsförslag än om du använder artistnamnet i fråga. Men förhasta dig inte i frågan om artistnamn. Det är främst människor som vill bli rockstjärnor eller filmstjärnor som tycks tro sig ha anledning att ta sig ett artistnamn. För en författare är det inte lika viktigt, ty en författares största sexighet ligger vare sig i hur han eller hon ser ut eller vad han eller hon har för namn, utan vad han eller hon skriver. För en författare är bokstäverna A och O.

Är boken i första hand till för att du vill ge någonting till människorna?

Då bör du bestämma dig för vad du framförallt vill ge, för om man försöker ge allt möjligt i ett och samma verk finns det stor risk för att människorna inte finner ditt alster läsvärt. 

Vill du ge människorna upplysning?

Vill du ge människorna tröst?

Vill du ge människorna underhållning?

Vad vill du ge?

I skolbänken får människorna upplysning, i kyrkbänken får människorna tröst. När de sedan slår sig ner i favoritfåtöljen eller lägger sig i sängen och tar fram en bok vill de inte sällan fly verkligheten med lite underhållning. Det är kanske här som din roman kommer in i bilden. 

Du vinner mycket på om din roman kan kategoriseras.

Det är en deckare. Det är en thriller. Det är en skräckis. Det är en fantasyroman. Det är en sci-fi-roman. Det är en kärleksroman. Det är en skildring av slaget vid Stalingrad, sett ur en ung kvinnas ögon. Det är en roman om en ädelmodig och fattig författare och hans eller hennes försök att kunna leva på sitt skrivande. Personalen vet var i butiken de skall ställa boken. Kunden vet på ett ungefär var den skall hitta sådant som den är ute efter. Om allt faller väl ut hamnar din bok dessutom på hyllan för topplistan.

Men bara för att boken bör tillhöra en kategori innebär det inte att man på enstaka håll i den kan stoppa in sådant som normalt sett hör till andra kategorier. Och en roman kan även innehålla inslag av sådant som leder till upplysning eller tröst. Tonvikten bör dock ligga på underhållning i sig och den kategori av underhållning som du har valt.

Ett sista ord. Ett ord på vägen: Vad jag nu har anfört är sådant som jag misstänker torde gälla. Men mina ord är bara min tolkning av verkligheten. Andra människor kan tolka samma verklighet på ett annat sätt. Och som vanligt gäller den gamla grundregeln: Ingen regel utan undantag.

Just du kan mycket väl vara den gudabenådade författaren som kommer att spränga alla gränser för vad människor trodde var möjligt i litteraturens värld. Liknande saker har skett förut. I det månghundraåriga perspektivet är romanskrivarkonsten under ständig utveckling. Tiden är kanske återigen kommen för något som människan aldrig tidigare har skådat.

En roman. Ett mästerverk. Av dig.

Litteraturhistorien bär dig på sina axlar. Ditt öde vilar i dina händer.

Håkan Tendell

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Regards for helping out, superb information. dggebeebbgdk


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: