Framtidens förutsägbarhet

april 19, 2009 kl. 10:20 e m | Publicerat i Skrivande | Lämna en kommentar

Solsystemet är nästan som ett urverk.

Planeterna rör sig i sina banor runt Solen.

Och runt en del av planeterna cirklar månar.

Jorden roterar runt sin axel, vaggar fram och tillbaka i lutningen gentemot Solen, skapar sommar, vinter, höst och vår.

Halleys komet hälsar på vart 76:e år.

Men himlakropparnas banor är ej låsta såsom kugghjulens.

Avståndet från Jorden till Månen pendlar, och är i genomsnitt ca 38 000 mil. 

Oaktat pendlingen är Månen på väg bort från oss. För gott. Lika omärkbart som den svenska landhöjningen efter istiden. Omärkbart med blotta ögat, men dock.

Det är synd att Månen skall försvinna. Jag tyckte om den.

Men det kunde ha varit värre. Den kunde ha rört sig i allt snävare och snävare banor runt Jorden. En vacker dag skulle den ha brutit in i atmosfären. Sedan hade det på grund av den ökade friktionen inte varit många varv kvar innan den hade farit runt som ett enormt bowlingklot och jämnat städer med marken. Om städerna överhuvudtaget hade funnits kvar, ty med en sådan gigantisk källa till gravitation hade tidvattenvågorna utökats till furiösa oceaner ackompanjerade av omfattande bristningar i jordskorpan med miljarder ton sprutande lava som följd. Rena rama Harmageddon.

Hellre då se Månen vinka farväl. Men det blir ett väldigt utdraget farväl. Och realismens konstnärer kommer de närmaste tusentals åren att måla allt mindre och mindre månar i bakgrunden på sina tavlor där hånglande människor vid balkongräcken förevigas.

Framtidens förutsägbarhet.

Låt oss strunta i alla astronomiska fenomen som vi ej kan påverka och istället titta på vad som kommer att hända de närmaste åren bland människorna.

Vi vet med säkerhet att firandet av vissa helger kommer att bestå. I ett avlångt land i norr skall stången lövas och resas. Kransar av blommor skall bindas och träs på huvudena. Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg, och så göra vi när vi tvätta våra kläder, små grodorna, små grodorna är lustiga att se, prästens lilla kråka skulle ut och åka, räven raskar över isen, skynda på, skynda på, för nu skall karusellen gå. Och senapssill och färskpotatis och knäckebröd med ost eller kaviar skall sköljas ner med snaps. Sedan skall de prydaste av kvinnorna plocka sju sorters blomster, lägga dem under kudden och drömma om Mr Right, medan de mer pragmatiskt lagda kvinnorna skall söka rätt på en dräng, dyngrak eller ej, och ge honom en omgång inne i en lagård på höskullen eller under midsommarnattens ljusblå valv på en blomstrande äng.

Vi kan ta just midsommarafton som ett exempel för hur vi kan försöka förutspå framtiden. Om man läser alla svenska bloggar varje dag från sju dagar innan midsommarafton och fram till dess, kan man lägga ett nationellt pussel av information gällande var folk tänker hålla hus, vilka klänningar de skall ha på sig, om de tänker supa skallen i bitar, om de skall festa som de brukar, om de skall ta det rätt så lugnt, om de skall vara helnyktra, om de ser fram emot att träffa någon speciell, eller om de tänker strunta i midsommarfirandet och göra något annat i stället.

Men alla svenskar bloggar inte, och alla som bloggar kommer kanske inte att skriva om midsommar, och alla som skriver om midsommar kommer kanske inte att berätta så värst detaljerat om sina planer, och alla som berättar detaljerat om sina planer kommer kanske inte vilja verkställa dem eller få möjlighet att verkställa dem. Världen är inte bara full av olika människors viljor som kan stå i konflikt med varandra, utan också full av den enskilda människans olika viljor. Skall man ha på sig det eller det klädesplagget? Skall man inhandla det eller det vinet? När under kvällen är det dags att dra ner på drickandet? När under kvällen är det dags att komma igång med drickandet? Vem är singel och vem är inte singel? Vem beter sig som singel men är det inte? Och vad spelar det för roll? Finns det inte mer dricka någonstans? Och den som nyss var singel, har den ikväll verkligen blivit ihop med denna där? Och kan jag vinna tillbaka uppmärksamheten här på dansgolvet genom att visa lite mer hud eller kanske till och med ta av mig helt och hållet på överkroppen? Är det för övrigt inte väldigt varmt här inne?

Människor är i form av individer oberäkneliga, men i grupp mer pålitliga. Vi vet inte vilka människor som kommer att befolka Sveriges trupp i nästa olympiska spel, men vi vet att Sveriges folk kommer att skicka en trupp och att värdlandets folk kommer att arrangera de olympiska spelen. Sverige bojkottade varken Berlin-OS, Moskva-OS eller Peking-OS. Vi kommer nog inte att bojkotta Vancouver-OS heller oavsett om kanadickerna börjar klubba sälungar eller göra något annat som vi brukar uppröras över. Att vi inte bojkottade Peking-OS tar jag för övrigt på mig ansvaret för, ty så här skrev jag i Aftonbladet den 23 februari 2008:

”Är det inte märkligt att det ofta anses att just våra idrottsutövare är de som ska stå överst på barrikaderna när det gäller att protestera mot andra länders politik? Folk sitter i sina kinesisktillverkade kläder och skriver insändare på sina kinesisktillverkade datorer om att det främst bör vara våra idrottstjejer och idrottskillar som ska bojkotta allt vad som kinesiskt är. Det skulle inte förvåna mig om många av dessa insändarskribenter dessutom har pensionsmedel placerade i Asienfonder… Vi ska vara glada över att vi lever i en värld där olympiska spel överhuvudtaget är möjliga att genomföra. Idrotten förbrödrar mer än den förråar. Om vi bojkottar OS i Kina, kan vi lika gärna bojkotta alla våra egna idrottsevenemang också, för Sverige är minsann inget föredöme på något sätt. Vårt land har såväl en smutsig historia som en smutsig nutid.”

I grundskolan fick jag lära mig att Sverige var den bästa av världar, men bit för bit har bilden av den världen fallit sönder, kanske inte bara bilden, utan också världen i sig. Var världen bättre förr? Jag vet inte.

Men nu skall vi tala riktigt rejäl framtid. Låt oss kasta oss in i år 2029 och med detta också väldiga spekulationer.

Hur ser världen ut år 2029?

Jag ser framför mig hur alla människor är empatiska, lyhörda, toleranta, serviceinriktade, målmedvetna, effektiva och flexibla med stor integritet. De äter ekologiskt odlad, lokalt producerad föda och tar aldrig ställning i någon fråga utan att först ha konsulterat sin andliga guru, sin karriärcoach, sin personliga tränare och kommunens rådgivningscentral.

Nej. Förlåt. Jag såg fel. Det där var år 3029.

År 2029:

Ett rymdskepp lyfter från en månbas. Rymdskeppet skall nu transportera de första människor som skall beträda planeten Mars yta. Det vita rymdskeppet har en stor flagga målad på den sida som vetter åt TV-kamerorna. Det är en röd flagga med gula stjärnor på.

Kina har fullständigt inlemmat Tibet, Mongoliet, Vietnam, Taiwan, Filippinerna, Nordkorea, Sydkorea, Japan och Sibirien i sitt rike.

Resten av Sydostasien har frivilligt blivit delstater i Indien.

I Det stora kalifatet som sträcker sig från Kanarieöarna i väster till Pakistan i öster och från Somalia i söder till Kazakstan i norr råder viss religionsfrihet för medborgarna. Man får lov att vara antingen shiamuslim eller sunnimuslim. Det är upp till den enskilde att välja.

I den del av Afrika som inte tillhör Det stora kalifatet råder ett oöverskådligt inbördeskrig i kampen om guld och diamanter.

Latinamerika är en enda stat.

Europeiska Unionen, Turkiet, Ukraina, Det europeiska Ryssland, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland har gått samman i en politisk, monetär och militär allians kallad AFT (Alliance for Tellus).

Sydpolen och Månen tillhör inte några länder, men inga aktiviteter äger rum där som inte har godkänts av AFT och Kina i samråd.

Övrig information från år 2029:

Håkan Tendell läser ännu ett refuseringsbrev, river sönder det, och funderar på om han någonsin kommer att kunna skriva någonting som förlagen vill ha.

Han misströstar ett tag. Sedan knyter han näven och säger till sig själv: ”En dag skall jag lyckas. En dag skall jag verkligen det.”

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: